Main menu

Vaders hebben recht op 5 dagen zwangerschapsverlof

11 jan 2014

Na de geboorte van hun kind mogen vaders straks drie extra dagen onbetaald verlof op nemen. Op dit moment hebben vaders recht op twee dagen betaald verlof. Wat gaat er precies veranderen?

Hoe is het nu?
Op dit moment heeft de werknemer recht op twee dagen betaald kraamverlof.

Straks
Als het aan Lodewijk Asscher ligt, heeft de werknemer straks recht op vijf dagen verlof. Een vader kan dan bovenop de huidige twee dagen nog drie dagen onbetaald verlof opnemen. Een werkgever kan de opname van dit verlof niet weigeren.

Calamiteitenverlof
Voor de bevalling en het aangifte doen van de geboorte hoeft een werknemer geen kraamverlof op te nemen. Hiervoor kan calamiteitenverlof worden opgenomen.

Discussie
Over de inrichting van het vaderschapsverlof bestaat discussie. Zo is werkgeversorganisatie MKB-Nederland woest. ‘De overheid moet eens stoppen met het eindeloos in de snoepdoos van de werkgevers graaien’, fulmineert voorzitter Michaël van Straalen op de website van MKB-Nederland. ‘Hoe is het mogelijk dat politici in een tijd dat zoveel ondernemers omvallen zelfs maar denken aan het uitbreiden van verlofrechten.’

Maatwerk
Van Straalen vreest dat het vaderschapsverlof daarmee in een claimcultuur van ‘ik heb recht op’ belandt, terwijl het nu ‘bijna altijd in goed overleg en met maatwerk wordt geregeld’. Asscher vindt de reactie van de werkgeversorganisatie ‘gênant’. ‘Als je zo reageert op 3 dagen extra vaderschapsverlof ben je niet van de 21e eeuw.’

GroenLinks
‘De beweging is een mooie eerste stap’, reageert Tweede Kamerlid Linda Voortman. ‘Maar als Asscher echt wil dat alle vaders gebruik kunnen maken van het vaderverlof, moet hij ervoor zorgen dat het verlof betaald wordt.’ GroenLinks heeft een voorstel liggen om dat mogelijk te maken. GroenLinks Europarlementariër Marije Cornelissen pleitte eerder in het Europese Parlement voor 20 weken zwangerschapsverlof en twee weken vaderschapsverlof. Dit langere verlof zou 140 miljoen kosten.

Bron: penoactueel.nl, nu.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *