Main menu

Regels

Na je bevalling heb je recht op tenminste 10 weken bevallingsverlof. Dit geldt ook wanneer je baby later wordt geboren dan verwacht. Het zwangerschapsverlof en bevallingsverlof moet samen altijd minstens 16 weken zijn.

Voorbeelden zwangerschapsverlof en bevallingsverlof

  • Je bent 6 weken voor de uitgerekende bevallingsdatum gestopt met werken en je baby wordt 5 weken later geboren. Je hebt dan 5 weken zwangerschapsverlof gehad en nog recht op 11 weken bevallingsverlof. In totaal heb je dus 16 weken verlof.
  • Je bent 6 weken voor je uitgerekende bevallingsdatum gestopt met werken en je baby wordt 8 weken later geboren. Je hebt dan 8 weken zwangerschapsverlof gehad en vervolgens nog recht op 10 weken bevallingsverlof. In totaal heb je dus 18 weken verlof.
  • Je bent 4 weken voor je uitgerekende datum gestopt met werken en je baby wordt 2 weken na deze datum geboren. Je hebt dan recht op 6 weken verlof voor je bevalling en 12 weken erna. In totaal heb je dus 18 weken verlof.
  •  

    Zwangerschapsuitkering

    Een zwangerschapsuitkering (WAZO) wordt door je werkgever aangevraagd bij het UWV. Je werkgever dient de zwangerschapsuitkering maximaal 4 en minimaal 2 weken vóór de ingangsdatum van je zwangerschapsverlof aan te vragen.

    Op basis van de zwangerschapsverklaring van de verloskundige, gynaecoloog of huisarts staat aangegeven dat u zwanger bent en wat de verwachte uitgerekende datum is. De werkgever is verplicht om deze aanvraag te bewaren in geval van een controle door het UWV.

    Samen met je werkgever spreek je af aan wie de uitkering wordt betaald. In de meeste gevallen zal dit aan de werkgever zijn, waarna je net als anders je salaris krijgt gestort. Wanneer je dienstverband afloopt tijdens je verlof kan het handig zijn om de uitkering rechtstreeks vanuit het UWV te ontvangen. In dat geval is het verstandig om te overleggen met je werkgever.

    Hoogte zwangerschapsuitkering

    Op basis van de WAZO ontvang je minimaal 16 weken een 100% doorbetaling van je laatstverdiende dagloon.

    Zwangerschapsuitkering zzp / zelfstandig

    Als zelfstandig ondernemer heb je recht op een uitkering van ten minste 16 weken tijdens en na je zwangerschap. Deze uitkering heet de Zelfstandig en Zwanger-regeling (ZEZ).

    Je komt in aanmerking voor een ZEZ als je voldoet aan 1 van de volgende voorwaarden:

    – Je bent zelfstandige met of zonder personeel.
    – Je bent zelfstandig beroepsbeoefenaar, bijvoorbeeld freelancer, artiest, huisarts, alfahulp of particuliere huishoudelijke hulp.
    – Je bent meewerkend echtgenote/partner van een zelfstandige.


    ZEZ en de urennorm

    Als je in het jaar van voor je bevalling ten minste 1.225 uur als zelfstandige hebt gewerkt, ontvangt je de maximale uitkering die is gelijk aan het minimumloon plus 8% vakantietoeslag. Als je minder dan 1.225 uur hebt gewerkt, dan is je uitkering lager. De hoogte van de ZEZ is dan afhankelijk van je winst in het voorafgaande jaar.