Main menu

Zwangerschapsuitkering

Een zwangerschapsuitkering (WAZO) wordt door je werkgever aangavraagd bij het UWV. Je werkgever dient de zwangerschapsuitkering maximaal 4 en minimaal 2 weken vóór de ingangsdatum van je zwangerschapsverlof aan te vragen.

Op basis van de zwangerschapsverklaring van de verloskundige, gynaecoloog of huisarts staat aangegeven dat u zwanger bent en wat de verwachte uitgerekende datum is. De werkgever is verplicht om deze aanvraag te bewaren in geval van een controle door het UWV.

Samen met je werkegever spreek je af aan wie de uikering wordt betaald. In de meeste gevallen zal dit aan de werkgever zijn, waarna je net als anders je salaris krijgt gestort. Wanneer je dienstverband afloopt tijdens je verlof kan het handig zijn om de uitkering rechtstreeks vanuit het UWV te ontvangen. In dat geval is het verstandig om te overleggen met je werkgever.

Hoogte zwangerschapsuitkering

Op basis van de WAZO ontvang je minimaal 16 weken een 100% doorbetaling van je laatsverdiende dagloon.

Zwangerschapsuitkering zzp / zelfstandig

Als zelfstandig ondernemer heb je recht op een uitkering van ten minste 16 weken tijdens en na je zwangerschap. Deze uitkering heet de Zelfstandig en Zwanger-regeling (ZEZ).

Je komt in aanmerking voor een ZEZ als je voldoet aan 1 van de volgende voorwaarden:

– Je bent zelfstandige met of zonder personeel.
– Je bent zelfstandig beroepsbeoefenaar, bijvoorbeeld freelancer, artiest, huisarts, alfahulp of particuliere huishoudelijke hulp.
– Je bent meewerkend echtgenote/partner van een zelfstandige.

ZEZ en de urennorm

Als je in het jaar van voor je bevalling ten minste 1.225 uur als zelfstandige hebt gewerkt, ontvangt je de maximale uitkering die is gelijk aan het minimumloon plus 8% vakantietoeslag. Als je minder dan 1.225 uur hebt gewerkt, dan is je uitkering lager. De hoogte van de ZEZ is dan afhankelijk van je winst in het voorafgaande jaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *