Main menu

Nieuwe regeling bevallings- en zwangerschapsverlof

7 dec 2014

Vrouwen die een kind hebben gekregen, moeten nu nog het bevallings- en zwangerschapsverlof achter elkaar opnemen. Vrouwen mogen nu vanaf zes weken voor de uitgerekende bevallingsdatum verlof opnemen en houden dan nog tien weken over na de bevalling. Vrouwen moeten in ieder geval minimaal vier weken van te voren stoppen met werken, in die situatie blijven dan nog twaalf weken over.

Zodra de nieuwe regeling zwangerschapsverlof is ingegaan hoeven vrouwen na de bevalling hun zwangerschapsverlof niet meer aaneengesloten op te nemen. Vrouwen die een kind hebben gekregen kunnen voortaan vier van de tien weken bevallingsverlof flexibel inzetten. Vrouwen krijgen op die manier de kans om flexibel in te stromen na de bevalling. Vrouwen hebben nog steeds recht op zestien weken bevallings- en zwangerschapsverlof. Aan de duur van het bevallings- en zwangerschapsverlof is derhalve niets veranderd. Ook met de nieuwe regeling hebben vrouwen vanaf zes weken tot de uitgerekende datum van de bevalling recht op verlof, na de bevalling hebben vrouwen dan nog recht op tien weken verlof. Onder de oude regeling moesten door de vrouwen deze tien weken in één keer opgenomen worden. Straks hoeft dat dus niet meer.

De oude regeling wordt als niet handig en niet logisch ervaren. Het persé achter elkaar verlof op moeten nemen terwijl het ook anders kan en het soms zelfs wenselijker is als het anders kan. Daardoor is het voorstel ontstaan om vrouwen, na hun bevalling, de mogelijkheid te geven om de laatste vier weken van het verlof over een periode van dertig weken naar eigen inzicht te laten indelen, door bijvoorbeeld in deeltijd aan het werk te gaan.

De nieuwe regeling levert volgens de voorstanders voordelen op voor de werkgever. Werkgevers kunnen op die manier werknemers die al eerder in deeltijd willen beginnen sneller inzetten en hoeven zodoende de werknemers minder lang te missen.

Flexibel bevallingsverlof kan op deze wijze een situatie opleveren die voor de werknemer en voor de werkgever zeer gunstig zal werken.

De Tweede Kamer heeft ingestemd met het voorstel om op die manier vrouwen de kans te geven om flexibel in hun werk in te stromen na de bevalling. De nieuwe regeling gaat in op 1 januari 2015.

Bron: De Keizersgracht Juristen (Keizersgracht.nl)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *